За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

Адрес в PayPal: tfkibts@abv.bg

ТАМ СМЕ, КЪДЕТО ДРУГИТЕ НЕМОГАТ, ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯТ!

-

НИТО КРАЧКА НАЗАД- ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ!!!!

"Обществото често прощава на престъпниците, но никога на мечтателите!"- Оскър Уайлд
НЕ СЕ САМОУБИВАЙ! ПЪРВО ИЗЧИСТИ БОКЛУКА ОТ БЪЛГАРИЯ! - GRANID

"Последен се смее, който стреля първи!" - ГЕНЕРАЛ ЛЕБЕД
"Логиката се поражда там където има МИСЪЛ. Защото там където има МИСЪЛ - трябва СМИСЪЛ!" - GRANID

сряда, 12 октомври 2016 г.

КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?Старите летописци не винаги са давали справедлива оценка на хората станали владетели на Римската Империя. Едни са възхвалявани и превъзнасяни, за други се казва, че били груби варвари, недодялани и жестоки. Като такъв е описан и Максимин Тракиецът.
Той е роден през 171 година в бедно селско семейство обитаващо селце в земите на днешна Добруджа. Херодиан (Herodianus)твърди се, че баща му бил гот носещ името Мика, а майка му била аланка*, която наричали Абаба. Още в младите си години Максимин впечатлявал с огромният си ръст и поради тази причина бил привлечен в тракийската конница служеща на империята. Със смелостта и невероятната си сила Максимин спечелил уважението на легионерите и най-вече това на пеоните ( И. Христов, Римските Императори в Тракия). Обръщал внимание на всеки войник и така те от негови ученици и подчинени се превръщали боговеещи го приятели. Благодарение на енергичните си действия тракиецът бързо се издигал в ранг, станал дори до чин генерал, а по-късно и управител на провинция Месопотамия ( днешен Ирак).
След смъртта на Александър Север ( последният от династията на Северите) Максимин бил провъзгласен за император на Рим. Роденият в беднота тракиец стигнал до възможно най- престижното място в цивилизования свят. Легионерите били във възторг знаещи, че силен и решителен мъж ще ги води срещу враговете. Нарекли Максимин дори новият Аякс ( герой от Илиада прославен със своята мъжественост). Тракиецът оправдал названието си като разбил германското племе алемани нахлуло в земите наимперията. Това било истински подвиг защото както съобщава Херодиан германите били евакуирали хората си и всички се криели в гори и блата. Там те били изгодна позиция докато римската войска не била в състояние да се разгърне, формира и атакува както в равнината. При подобна ситуация, в миналото римляните вече били загубили три легиона ( под командата на Квинтилий Вар). Максимин обаче не се изплашил, пръв навлязъл с коня си в блатото и пръв съсякъл атакуващ го алеман. Останалите войници засрамени, че са оставили императора сам в първата редица, се се втурнали напред и се включили в битката. Много римски бойци паднали, но за сметка на това германската войска била смазана и заплахата за Вечния град отклонена...Възторгът на легионерите бил неописуем.
Сенаторите от друга страна изпаднали в ужас виждайки как един варварин се издига над тях. Максимин не се е интересувал от Рим и неговия сенат. Като истински син на Арес тракиецът пътувал от военен лагер на военен лагер. Вместо в луксозна вила спял в обикновена палатка и вместо фина тога носел ленените дрехи на легионера.
Разбирайки, че тракиецът няма да се поддаде на умелите им манипулации, римските благородници организирали преврат. Сенаторите Балбиен и Пулпин се обявили като претенденти за престола. Разяреният Максимин решил да накаже престъпниците, но ръката на убийци ( навярно платени от сенаторите ) сложила край на живота на този смел мъж...
От имената на родителите на славния тракиец можем да разберем много важни неща. За бащата на Максимин се казва, че бил гот носещ името Мика. Оставим ли за момент настрана модерните преводи и прегледаме ли старите издания ще видим, че името не е Мика а MECCA, което според мен означава меч...т.е. името е българско*.
МАКСИМИН І ТРАК /235-238/
Гай Юлий Вер Максимин (на латински: Gaius Julius Verus Maximinus) (ок. 173–238), известен като Максимин I Тракиец, или още като Максимин Трак (Maximinus Thrax), е римски император в периода (235–238). Запомнен е с това, че той е първият „варварин“ на трона, издигнал се от прост войник до император. По време на управлението си така и не посетил Рим. Максимин Тракиеца е първият от поредицата на т.нар. „войнишки императори“ - с тях започнал периода на криза в Римската империя.
Максимин е роден в Тракия или Мизия, на територията на днешна Северна България. Историографите смятат, че е син на гета или гота Микас (Mecca) и аланка, казвала се Абоба или Абаба. Бъдещият император се присъединил към армията по времето на Септимий Север. Преди да стане войник, Максимин бил планински овчар. Отличавал се със своята храброст, изключителна сила и огромен ръст (почти 2,4 метра. Имал голяма популярност и бил почитан като герой сред войските. От обикновен войник, той станал старши трибун на легионите.
След като през 235 г. войниците, недоволни от готвения мир с германските племена, убиват Александър Север, те веднага провъзгласяват за император Максимин Тракиеца, който бил командващ армия. Той не отишъл в Рим, а само изпратил съобщение до сената, с което уведомил, че поема властта и продължил започнатия поход. Нанесъл сериозни поражения на германските племена. Приел почетната титла "Германски" и обявил за цезар сина си Максим.
Сред римската аристокрация обаче, скоро се понесло недоволство, че империята се управлява от „варварин“. Максимин нямал знатно потекло, а и не бил римлянин. По време на цялото си управление Максимин Тракиец така и не стъпил в Рим, защитавайки границите на империята. Той воювал успешно с алеманите по Рейн и след това със сарматите по Дунав, като често вземал лично участие в боя. След победите приема титлите "Дакийски" и "Сарматски" (236-7 г.).
Режимът на Максимин засегнал интересите както на едрите земевладелци, така и на широките маси от населението, а към това се добавял и факта че никога не организирал зрелища и раздавания на народа. Подкрепяла го само армията. За да се задържи на власт Максимин всявал страх като провеждал брутален терор.
Недоволството от управлението на императора нарастнало дотолкова, че през 238 г. аристократите от римската провинция Африка убили събиращия налозите и провъзгласили за императори управителя на провинцията - Гордиан I и неговия син - Гордиан II. Римският Сенат потвърдил това решение (22 април 238 г.) и обявил Максимин извън закона. Управлението на двамата Гордиани не трае дълго – в битка с Максиминовия легат Капелиан Гордиан II загинал близо до Картаген, при вестта за което Гордиан I се самоубил. Сенаторите в Рим избрали двама нови кандидати за трона – Пупиен и Балбин. Максимин Трак тръгнал към Италия, за да се разправи с опонентите си в Сената. Градовете отказвали да го приемат и затваряли крепостните врати пред армията му. В лагера на Максимин започнали размирици поради появилия се глад. За да набави провизии, Максимин обсадил богатия град Аквилея. По време на обсадата бил убит в лагера от предатели.
След убийството им труповете на Максимин и сина му са оставени без погребение.
238 година е известна в римската история като годината на 6-те императора: Максимин І Трак, Гордиан І, Гордиан ІІ, Балбин, Пупиен, Гордиан ІІІ.

Няма коментари:

НА ШИПКА ВСЬО СПОКОЙНАЕ
Loading...

ИСТИНА ЛИ Е ТЕОРИЯТА НА КОНСПИРАЦИЯТА?